Choć Polacy od dawna piją więcej herbaty czarnej niż zielonej, obecnie tendencja ta się odwraca. Coraz więcej osób wybiera zieloną herbatę. Przetestuj, a zobaczysz! Podpowiemy Ci, jaką zieloną herbatę wybrać – dla siebie czy na prezent. Zielona herbata od wieków cieszy się powodzeniem Zieloną herbatę pije się w Azji od tysięcy lat. Herbata ta podbiła świat (jest drugim po wodzie najczęściej spożywanym napojem), ze względu na swoje właściwości zdrowotne. JAK POWSTAJE ZIELONA HERBATA? Japonia, Indie, Chiny, Sri Lanka… Niezależnie od tego, gdzie na świecie jest produkowana, zielona herbata jest herbatą, której naturalne utlenianie zatrzymuje się po zebraniu. Liście krzewu herbacianego są suszone w celu przerwania naturalnego procesu fermentacji. Po wyciśnięciu soków, liście poddaje się działaniu ciepła, aby zachować ich właściwości. Liście herbaty są następnie przesiewane w celu usunięcia łodyg i pyłu, a następnie pakowane do puszek lub torebek. JAKA JEST RÓŻNICA MIĘDZY ZIELONĄ HERBATĄ CHIŃSKĄ A ZIELONĄ HERBATĄ JAPOŃSKĄ? Metoda suszenia liści herbaty nie jest taka sama w obu krajach. W Japonii liście poddaje się działaniu wilgotnego powietrza: kąpieli parowej. W Chinach, w kraju który jest największym eksporterem tej herbaty na świecie, liście poddaje się działaniu suchego powietrza: przez kilka minut “praży się” je w dużych miedzianych misach położonych bezpośrednio na ogniu. JAKIE SĄ KORZYŚCI PICIA ZIELONEJ HERBATY? Regularne spożywanie zielonej herbaty jest jednym z wielu powodów, dzięki którym Japończycy mają najwyższą na świecie średnią długość życia. Zielona herbata posiada największą zawartości dzięki jej szybko zatrzymanemu utlenianiu. Uważa się, że wysoka zawartość polifenoli (znanych również jako katechiny) wzmacnia układ odpornościowy, przeciwdziała starzeniu się organizmu i sprzyja utracie wagi. Ponadto uważa się, że obecność teaniny zmniejsza stres, zapewniając efekt odprężenia. KTÓRA ODMIANA ZIELONEJ HERBATY JEST NAJLEPSZA? Szczególnie popularna jest japońska zielona herbata. Wpływa na to kilka czynników. Po pierwsze, dzięki japońskiej metodzie, zatrzymuje się utlenianie poprzez parzenie, dzięki temu herbata lepiej zachowuje właściwości i smak. Po drugie, cały kraj podniósł picie herbaty do rangi prawdziwej sztuki, a ceremonia picia herbaty nadaje jej szlachetności. KTÓRE ZIELONE HERBATY SĄ NAJBARDZIEJ POPULARNE? W każdym kraju produkującym herbatę istnieją herbaty zwykłe- codzienne, ale także herbaty wyjątkowe, spożywane przy specjalnych okazjach. Tak jest w przypadku japońskiej zielonej herbaty “Gyokuro” (“Perła rosy”). Co czyni ją wyjątkową? Na kilka tygodni przed zbiorem rośliny są przykrywane plandekami, co zwiększa zawartość chlorofilu w roślinach. W rezultacie uzyskuje się bardzo łagodny, podobny do wodorostów smak, który jest bardzo ceniony przez Japończyków. Inną popularną zieloną herbatą, w Japonii, jest herbata Matcha która gości na uroczystych ceremoniach. Ten szmaragdowozielony proszek ubija się w misce do uzyskania piany. W Chinach wyróżnia się dwie herbaty zielone. Organiczną Long Jing “Studnią Smoka”. Zbierana wiosną, z lekkimi nutami orzechów laskowych i kasztanów, sprawia, że jej smak jest bardzo popularny wśród miłośników herbaty. Wreszcie zielona herbata Perles de Jade jest wytwarzana z pączków srebra pachnących płatkami jaśminu. Jadeitowe Perły zaskakują: nie są parzone raz, nie dwa razy… ale nawet 5 lub 6 razy z rzędu. JAKI CZAJNICZEK WYBRAĆ DO ZIELONEJ HERBATY? Jeśli pijesz nie tylko herbatę zieloną, ale także białą lub czarną, powinieneś wybrać czajniczek bez pamięci (szklany, żeliwny, ceramiczny itp.). Tylko nieszkliwione gliniane czajniczki zachowują aromaty z jednego naparu na drugi. Zaleca się je tylko wtedy, gdy pije się zawsze tę samą herbatę, garbniki czarnej herbaty mogłyby przytłumić delikatność zielonej herbaty. JAK DŁUGO PARZYĆ ZIELONĄ HERBATĘ? Eksperci zalecają, aby czas parzenia wynosił od 5 do 8 minut. Za krótko parzona? Herbata zielona może być mdłq i pozbawiona smaku. Za długo parzona? Może być zbyt cierpka i gorzka. Włóż herbatę do gorącej wody, ale nie wrzącej: między 70 a 80 stopni. Wyższa temperatura parzenia uszkadza liście herbaty i zmniejsza siłę smaku oraz obecność witamin. Ponieważ nie wszystkie herbaty zielone są takie same, a niektóre są mieszane z innymi smakami, najprościej jest postępować zgodnie z zaleceniami podanymi na opakowaniu herbaty. Kiedy pić zieloną herbatę? Zielona herbata będzie Ci towarzyszyć o każdej porze dnia. Rano, na śniadanie, na brunch, ale także na podwieczorek lub dla dodania sobie energii i skupienia umysłu pod koniec dnia. Można ją pić zarówno latem, jak i zimą, na gorąco lub z lodem. Aby przygotować napar, należy zaparzyć go w gorącej wodzie, a następnie schłodzić kostkami lodu i dodać kawałki brzoskwini, plasterki cytryny lub listki mięty, wedle uznania. Która organiczna zielona herbata Kusmi jest dla mnie odpowiednia? Czy chciałbyś spróbować nowej zielonej herbaty? Oto różne mieszanki zielonej herbaty oferowane przez Kusmi. Dobra wiadomość jest taka, że wszystkie są ekologiczne, aromatyzowane i pakowane we Francji. W KUSMI TEA ZIELONA HERBATA JEST ZAWSZE ORGANICZNA Kusmi zdecydowała się na produkcję ekologiczną. Herbata, rośliny, przyprawy… wszystkie składniki są ekologicznie i posiadają certyfikaty UE. Regularne kontrole i analizy zapewniają przestrzeganie standardów jakości. Posiadamy certyfikat Ecocert, niezależnej organizacji, która co roku przeprowadza audyt naszych warsztatów produkcyjnych. Dzięki temu nasze herbaty posiadają logo AB (dla Francji) i logo Eurofeuille dla Unii Europejskiej. Celem jest dostarczenie konsumentom jak najlepszych informacji o jakości naszych produktów. NASZA SELEKCJA HERBAT Kusmi Tea oferuje kilkanaście mieszanek aromatyzowanych herbat zielonych (owocowych, egzotycznych, kwiatowych, korzennych…), natomiast tutaj przedstawiamy zwykłe herbaty zielone, które stanowią podstawę wszystkich naszych przepisów. Dobra wiadomość jest taka, że są one dostępne luzem (bo to dobre dla naszej planety!) i w torbach, które możesz zabrać ze sobą, gdziekolwiek jesteś. ZIELONA HERBATA GUNPOWDER Gunpowder, pochodzi z chińskiej prowincji Zhejiang, używa się go do parzenia herbaty miętowej. Po zebraniu liście suszy się, aby zapobiec fermentacji, a następnie zwija się je w kulki – stąd nazwa Gunpowder. ZIELONA HERBATA DARJEELING Uprawiane od ponad 150 lat w górskim regionie Darjeeling w Indiach krzewy herbaciane rosną dzięki naprzemiennym opadom deszczu i promieniom słonecznym oraz wilgoci zawartej w mgle. Ze względu na to że, tym regionie produkuje się rocznie bardzo małe ilości herbaty, herbata Darjeeling jest produktem prawdziwie luksusowym. ZIELONA HERBATA GENMAICHA Poznaj organiczną herbatę Genmaicha, nietypową mieszankę łączącą japońską zieloną herbatę Sencha z opiekanymi i dmuchanymi ziarnami ryżu. Świeżość zielonej herbaty w połączeniu z wyrazistym smakiem ziaren ryżu, które wnoszą lekki posmak orzecha laskowego, sprawiają, że ta mieszanka jest idealnym sprzymierzeńcem relaksującego i wykwintnego odpoczynku. ZIELONA HERBATA SENCHA Jest to zielona herbata codziennego użytku, obowiązkowa w Kraju Wschodzącego Słońca, gdzie narodziła się prawie 300 lat temu. W filiżance Organic Sencha Green przybiera jasny odcień i oferuje orzeźwiające akcenty jodowe. Subtelny aromat z nutami roślinnymi przypomina świeżo skoszoną trawę. ZIELONA HERBATA LONG JING Ta zielona herbata “Smocza Studnia”, jest zbierana wiosną w pobliżu miasta Hangzhou w Chinach. Według legendy, w wiosce, z której pochodzi ta herbata, znajdowała się studnia, która zawsze dostarczała wody, nawet w czasach suszy. A smok, który tam mieszkał jest silnym symbolem mitologii chińskiej: żyje w wodzie i symbolizuje siłę, szczęście i życzliwość. ZIELONA HERBATA HOJICHA Herbata ta, uprawiana na wyspie Kyushu (“wyspie wulkanów”) w południowo-zachodniej Japonii, kwitnie w tropikalnym klimacie, co czyni ją tak wyjątkową. Prażone w bardzo wysokiej temperaturze liście herbaty nabierają pięknego brązowego odcienia, a po zaparzeniu wyczuwalne są nuty drzewne i palone. Czysta rozkosz! ZIELONA HERBATA PERLES DE JADE Od ponad stu lat w południowo-wschodnich Chińczycy prezentują pewną umiejętność: skrupulatne formowanie chińskiej zielonej herbaty w delikatne perełki, gotowych do zaparzenia. Srebrzyste pąki tej ekologicznej zielonej herbaty pachną świeżo zebranymi płatkami jaśminu. Następnie zwija się je, pęd po pędzie, koralik po koraliku. Prawdziwe dzieło sztuki! ZIELONA HERBATA MATCHA Pochodząca z Japonii organiczna zielona herbata Matcha jest rzadka i wyjątkowa. Z największą starannością zbierane są tylko najdelikatniejsze liście. Następnie suszy się je na płasko, po czym delikatnie rozdrabnia na drobny proszek pomiędzy dwoma granitowymi blokami. Jej szmaragdowozielony kolor jest niepowtarzalny. Należy wiedzieć, że jest to jedyna herbata, której liście są w całości wchłaniane przez wodę. A więc pije się esencję herbaty, a nie tylko napar! Z nieporównywalnym uczuciem w ustach! Czy chcesz poznać kryteria, które pozwalają rozpoznać zieloną herbatę wysokiej jakości? KLIKNIJ TUTAJ