Chwalona za roślinny smak i delikatną goryczkę, herbata matcha uważana jest za jedną z najcenniejszych herbat. Gwiazda japońskich deserów, coraz częściej stosowana w kuchni. Dowód w kilku przepisach, które sprawiają, że ślinka cieknie… Herbata Matcha, idealny składnik Twoich przepisów Wielka niezwykłość zielonej herbaty matcha polega na tym, że jest nie tylko parzona, ale w całości spożywana podczas degustacji. Delikatnie zgniecione między dwoma kamieniami młyńskimi liście herbaty mają postać proszku. Za pomocą bambusowej trzepaczki są wchłaniane przez wodę, aż stanie się smaczną szmaragdowozieloną, pienistą mieszanką. Herbata matcha, będąca przedmiotem ceremonii parzenia herbaty, stała się symbolem Japonii. Matcha jest również wykorzystywana do gotowania. Najczęściej w wypiekach, ponieważ jego goryczka i roślinny charakter bardzo dobrze komponują się ze słodkimi smakami. Ponadto charakterystyczny zielony kolor wnosi nutkę oryginalności i estetyki do najbardziej klasycznych receptur. Przepisy na napoje Matcha Oprócz tradycyjnie przygotowywanej herbaty matcha, matcha latte (z krowiego lub roślinnego mleka) czy orzeźwiającej mrożonej matcha latte, w centrum uwagi znalazło się kilka innych napojów. Wśród nich Dalgona Matcha pochodzi z Korei Południowej. Tradycyjnie jest to ubijana kawa otrzymywana przez zmieszanie kawy w proszku, wody i cukru, wszystko podawane z mlekiem… z wyjątkiem tego, że tutaj kawę zastępuje herbata matcha. Do przetestowania również: mrożona kawa matcha, bąbelkowa herbata matcha, smoothie z herbaty matcha, koktajl mleczny z herbaty matcha lub koktajl macchiato (spożywany z umiarem!). Przepisy na przystawki i dania główne z herbatą matcha Pikantne przepisy, w tym herbata matcha, są rzadsze. Ale i tak spodobał nam się pomysł zaproponowania Wam kilku, zwłaszcza jeśli pewnego dnia podejmiecie wyzwanie zorganizowania kolacji z herbatą matcha, od przystawki po deser. Wśród tradycyjnych japońskich przepisów polecamy zamówić jeden dzień makaron matcha tea soba lub matcha udon. Jako aperitif proponujemy spróbować krakersów z parmezanem i herbatą matcha. Na przystawkę warto spróbować gazpacho z groszku, bitej śmietany z herbatą matcha, zimnej zupy z ogórka matcha lub smażonej tempury słynąca z herbaty matcha. Jako danie główne wydaje się, że lepiej smakuje ryba niż mięso z zieloną herbatą, o czym świadczą te przepisy na grillowaną żabnicę z herbatą matcha, łososia z herbatą matcha, dorsza z herbatą matcha lub tatara z langustynki z matchą . Mnogość deserów z herbaty matcha Bardzo modna w cukiernictwie, gdzie mówi się nawet o „matchamanii”, występuje zarówno w tradycyjnych japońskich recepturach – herbata matcha mochi, herbata matcha dorayaki, lody z herbaty matcha – jak i w deserach rodzących się we Francji: herbata matcha madeleines, herbata matcha finansiści, makaroniki z herbatą matcha, herbatę matcha baskijską, naleśniki z herbatą matcha, profiteroles z herbaty matcha… Ale także w ciastach pochodzących z innych regionów świata, których sukces sprawił, że stały się nieodzowne w naszych deserach lub przekąskach: tort z herbatą matcha, ciasteczka z herbatą matcha i białą czekoladą, muffinki z herbaty matcha, tiramisu z herbatą matcha, babka z herbatą matcha, sernik z herbatą matcha, pana cotta z herbatą matcha, babeczki matcha, marmurkowa matcha, pudding ryżowy matcha, bożonarodzeniowy dziennik matcha… Pozostaje tylko zaopatrzyć się w matchę, zanim przejdziemy do ćwiczenia i przygotowania najlepszego przepisu! Stawiamy na ekologie Aby wzmocnić aromat i smak swojego przepisu, wybierz wysokiej jakości herbatę matcha! W Kusmi możemy tylko zdecydowanie polecić wybór oznaczenia organicznego, ponieważ gwarantuje to regularne kontrole jakości podczas opracowywania produktu! Organiczna matcha bez pestycydów jest jeszcze lepsza!