Wymienialiśmy już wiele zalet herbaty matcha, w szczególności o wysokiej zawartości antyoksydantów, które wzmacniają system odpornościowy. Dziś przychodzimy z kolejną dawką wiedzy oraz przepisem na Matcha latte z kurkumą!

Czym jest superfood?

Generalnie używane w odniesieniu do żywności o właściwościach zdrowotnych, superfood to z definicji żywność bardzo bogata w składniki odżywcze, przeciwutleniacze lub witaminy. Tak jest na przykład w przypadku jagód goji, nasion chia, żeń-szenia czy kurkumy.

Obecna w naszej recepturze również w postaci proszku kurkuma, zwana również indyjskim szafranem, to pomarańczowo-żółta przyprawa używana do przyrządzania curry.

To główna cząsteczka kurkumy, zwana kurkuminą, nadaje jej charakterystyczny kolor i czyni ją jednym z pięciu najbardziej przeciwutleniających produktów spożywczych na świecie. Obowiązkowa w medycynie kurkuma ma właściwości przeciwzapalne i jest polecana przy reumatyzmie.

Składniki do przygotowania matcha latte z kurkumą:

3 łyżki naszego organicznego proszku matcha
100 ml gorącej wody
400 ml mleka roślinnego (polecamy mleko kokosowe, ale każde inne mleko roślinne się nada)
1 łyżka miodu
2 łyżki kurkumy
150 ml mleka kokosowego

Matcha latte z kurkumą

Zacznij od przesiania 3 miarek proszku matcha do małej miski, a następnie dodaj 100 ml gorącej wody. Za pomocą bambusowej trzepaczki spienić mieszaninę, tworząc M (lub W).

W innym naczyniu podgrzej mleko z miodem, następnie wlej płynną matchę i wszystko dobrze wymieszaj.

Aby przygotować piankę z kurkumy, wystarczy spieniacz do mleka i wymieszanie 150 ml mleka z 2 łyżkami kurkumy w proszku.

Wystarczy dodać mus z kurkumy do swojej matcha latte i gotowe!

Jeśli szukasz innych smaków kurkumy, spróbuj mieszanki Happy Mind, która podkręca metabolizm dzięki pikantnej papryczce, kurkumie i moringa!