Wymienialiśmy już wiele zalet herbaty matcha, w szczególności o wysokiej zawartości antyoksydantów, które wzmacniają system odpornościowy. Dziś przychodzimy z kolejną dawką wiedzy oraz przepisem na Matcha latte z kurkumą! Czym jest superfood? Generalnie używane w odniesieniu do żywności o właściwościach zdrowotnych, superfood to z definicji żywność bardzo bogata w składniki odżywcze, przeciwutleniacze lub witaminy. Tak jest na przykład w przypadku jagód goji, nasion chia, żeń-szenia czy kurkumy. Obecna w naszej recepturze również w postaci proszku kurkuma, zwana również indyjskim szafranem, to pomarańczowo-żółta przyprawa używana do przyrządzania curry. To główna cząsteczka kurkumy, zwana kurkuminą, nadaje jej charakterystyczny kolor i czyni ją jednym z pięciu najbardziej przeciwutleniających produktów spożywczych na świecie. Obowiązkowa w medycynie kurkuma ma właściwości przeciwzapalne i jest polecana przy reumatyzmie. Składniki do przygotowania matcha latte z kurkumą: 3 łyżki naszego organicznego proszku matcha100 ml gorącej wody400 ml mleka roślinnego (polecamy mleko kokosowe, ale każde inne mleko roślinne się nada)1 łyżka miodu2 łyżki kurkumy150 ml mleka kokosowego Zacznij od przesiania 3 miarek proszku matcha do małej miski, a następnie dodaj 100 ml gorącej wody. Za pomocą bambusowej trzepaczki spienić mieszaninę, tworząc M (lub W). W innym naczyniu podgrzej mleko z miodem, następnie wlej płynną matchę i wszystko dobrze wymieszaj. Aby przygotować piankę z kurkumy, wystarczy spieniacz do mleka i wymieszanie 150 ml mleka z 2 łyżkami kurkumy w proszku. Wystarczy dodać mus z kurkumy do swojej matcha latte i gotowe! Jeśli szukasz innych smaków kurkumy, spróbuj mieszanki Happy Mind, która podkręca metabolizm dzięki pikantnej papryczce, kurkumie i moringa!