Array ( )
Wyświetlanie wszystkich wyników: 13
Rooibos smak jabłkowy, melisa
100 g do wypełnienia puszki
100 g w puszce
20 saszetek
Rooibos, miodowy krzew, kwiat lipy
Rooibos o smaku migdałów
Rooibos o smaku wanilii
Infuzje w saszetkach - Walentynkowa edycja
Rooibos właściwie nie jest herbatą, ponieważ pozyskiwany jest z innej rośliny. Otrzymujemy go z południowoafrykańskiego krzewu, z którego przetworzonych liści przygotowuje się napar ziołowy w sposób zbliżony do obróbki herbaty. Nazwa botaniczna tej rośliny to Aspalathus linearis lub Aspalat prosty, ale w języku polskim popularniejszym określeniem jest nazwa zwyczajowa – czerwonokrzew.
Napar z rooibosa oraz samo zioło, nazywane jest czasem „czerwoną herbatą”. Powodem jest nazwa krzewu oraz to, że kolor naparu z rooibosa jest intensywnie czerwony. Rooibos doceniany jest za wyśmienity smak, brak kofeiny, łagodność dla żołądka oraz bogaty skład chemiczny, który pozytywnie działa na ludzki organizm.
Bez wątpienia Rooibos korzystnie wpływa na ludzki organizm. W dużym stopniu na nasze zdrowie działają zawarte w nim przeciwutleniacze, mające zdolność neutralizowania wolnych rodników, hamując tym samym stres oksydacyjny i procesy starzenia.
W Rooibosie stwierdzono obecność potasu, sodu, magnezu, wapnia, fosforu, glinu, żelaza, manganu oraz niewielkie ilości miedzi, boru, cynku i fluoru. Badania nad rooibosem wykazują, że ekstrakt z tej rośliny ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Picie naparu ogranicza insulinooporność oraz łagodzi powikłania związane z chorobą cukrzycową takie jak pogorszenie wzroku lub stan zapalny naczyń krwionośnych. Obecna Aspalatyna ma również zdolność obniżania poziomu glukozy we krwi oraz polepszenia tolerancji glukozy. Kwasy fenolowe mają korzystny wpływ na pracę układu odpornościowego, a stosowanie okładów z czerwonokrzewu łagodzi swędzące rany.
Rooibos nie zawiera kofeiny, więc spokojnie mogą go pić kobiety w ciąży i dzieci o każdej porze dnia.
Parzenie jest łatwe i przyjemne! Dzięki niskiej zawartości tanin nie musimy martwić się o przeparzenie tak jak w przypadku herbaty. Długość tego procesu będzie skutkował bardziej lub mniej intensywnym smakiem. Tak jak w przypadku herbat ziołowych, rooibos należy zalewać wrzątkiem, co pozwoli wydostać z niego wszystkie właściwości.