Pochodzący z Indii i uprawiany od ponad 3000 lat ogórek jest obecnie jednym z najbardziej używanych składników. I nie bez powodu: chrupiący i orzeźwiający, jest jedną z ulubionych potraw w letnich przepisach, którą można spożywać bez umiaru. W naszym artykule znajdziesz pięć powodów na pytanie jakie korzyści czerpiemy z ogórka ?

Jakie korzyści czerpiemy z ogórka – pięć powodów, aby jeść ogórki

1- NAWILŻENIE 
Czy wiedziałeś ze ogórek to 96% wody? Jest to więc jeden z najmniej kalorycznych pokarmów, ale nadal zachowuje bardzo ciekawe właściwości: jego główne atuty to remineralizacja i nawodnienie.

2- NA DOBRE TRAWIENIE
Obfity w błonnik ogórek przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania pasażu jelitowego, jednocześnie przyczyniając się do uczucia sytości. Jego bogactwo wody nadaje mu również właściwości moczopędne i drenujące.

3- DODATEK DO TWOJEJ CODZIENNEJ PIELĘGNACJI
Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym ogórek jest idealnym sprzymierzeńcem w łagodzeniu podrażnień skóry. Znamy słynne plastry z ogórka zakładane na oczy, aby zmniejszyć obrzęk zmęczonych i podrażnionych powiek.

4- ŹRÓDŁO WITAMINY K
Ogórek jest źródłem witaminy K, składników odżywczych, których organizm potrzebuje do wzmocnienia kości. Tak więc połączenie regularnego spożywania ogórków z pokarmami bogatymi w witaminę D może pomóc w zwiększeniu gęstości kości i zmniejszeniu ryzyka złamań.

Witamina K jest również potrzebna do syntezy białek związanych z krzepnięciem krwi.

5- SOJUSZNIK WALKI PRZECIWKO LĘKOWI
Dzięki zawartej w nim pirydoksynie ogórek w naturalny sposób redukuje stres i walczy z lękiem.

3 szybkie i łatwe przepisy z ogórkami

Dziś oferujemy 3 pomysły na przepisy z ogórkami, idealne na lato!

Składa się w ponad 90% z wody, regularnie spożywany ogórek pozwala delikatnie nawodnić. Najlepszy sposób? Z karafką mrożonej miętowo-ogórkowej zielonej herbaty! Jeśli zmagasz się z odwodnieniem, ta orzeźwiająca mieszanka z pewnością doda Ci sił.

Mrożona herbata ogórkowa

Zacznij od napełnienia karafki gotującą się wodą nieco ponad połowę. Następnie zanurz w niej 2 torebki zielonej herbaty miętowo-ogórkowej i zrelaksuj się przez 10 minut, podczas gdy mikstura parzy się.

Wyjmij saszetki i dodaj dużą ilość kostek lodu. Aby urozmaicić mrożoną herbatę, dodaj kilka plasterków ogórka. Gotowe! Prosty i orzeźwiający przepis, którym można się delektować w środku lata.

Koktajl ogórkowy

Aby zrobić ten lekko słodki i lekko pikantny koktajl, będziesz potrzebować:

  • zielona herbata miętowo-ogórkowa (2 łyżki na 500ml naparu)
  • 100g cukru pudru
  • 6 plasterków ogórka
  • 30 ml soku z limonki
  • 50ml ginu
  • 2,5 ml płynnego cukru
  • 1,25 ml anyżu
  • 6 świeżych liści bazylii
  • 15 kostek lodu

Do pojemnika wlej 150 ml zaparzonej zielonej herbaty miętowo-ogórkowej i dodaj 100 g białego cukru pudru oraz 4 plastry ogórka. Dodaj 5 ml soku z limonki i ubij mieszankę, aż cukier puder się rozcieńczy.

W shakerze zmiażdż liście bazylii i pozostałe 2 plasterki ogórka. Dodaj 30 ml nalewki, sok z limonki, gin, cukier płynny i anyż. Dodaj 10 kostek lodu, a następnie intensywnie potrząsaj przez 20 sekund.

Przygotuj szklankę, dodaj pozostałe kostki lodu, a następnie przelej mieszankę za pomocą sitka. Udekoruj liściem bazylii i kilkoma plasterkami ogórka.

Jogurt grecki, dip z ogórka, mięty i miodu

Aby przygotować ten przepis, będziesz potrzebować:

  • 150g ogórka
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 listków mięty
  • 300g jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki miodu akacjowego
  • sól i pieprz
  • ziarenka sezamu
  • krakersy lub chleb razowy

Zacznij od przekrojenia ogórka na pół, następnie usuń nasiona i drobno posiekaj miąższ. Drobno posiekaj listki mięty i zetrzyj ząbek czosnku.

W misce wymieszaj jogurt grecki z miodem, solą i pieprzem. Następnie dodaj ogórek, czosnek i miętę. Możesz udekorować sezamem i kilkoma listkami mięty.

Podawaj schłodzone z krakersami lub kromkami razowego chleba!