Chociaż istnieją duże podobieństwa między różnymi herbatami czarnymi, to jednocześnie każda herbata jest jedyna w swoim rodzaju. Zależy od miejsca uprawy, pogody, zbiorów lub procesu produkcji… Każda z nich ma więc swój własny smak! Czarna herbata również może być spersonalizowana – w zależności od sposóbu jej przygotowania!

Czy wszystkie czarne herbaty smakują tak samo?

Absolutnie nie. Po pierwsze dlatego, że istnieją herbaty zwykłe i aromatyzowane. Wśród herbat zwykłych smak czarnej herbaty może się różnić w zależności od regionu, klimatu, technik zbioru i przetwarzania itp. Na przykład czarna herbata wędzona: liście herbaty po zebraniu są ogrzewane drewnem iglastym, co nadaje jej nuty drzewne, podobne do smaku grzybów lub grilla. Można też spróbować fermentowanej czarnej herbaty, której liście umieszcza się w gorącym i wilgotnym środowisku, aby ułatwić ich “starzenie się”. Daje to wyjątkowo gładki, ziemisty smak z intensywnymi nutami runa leśnego. Jeśli chodzi o herbaty aromatyzowane, to liczba możliwych mieszanek jest nieskończona. Niektóre – najsłynniejsze – przeszły do historii, jak czarna herbata Earl Grey z bergamotką (zwana też herbatą rosyjską) czy indyjska czarna herbata czaj, bardzo słodka i pikantna, zaparzana w wodzie i mleku.

Rosyjska herbata Earl Grey charakteryzuje się smakiem bergamotki. Ta herbata to obowiązkowy element porannego posiłku. Doskonale nadaje się na śniadanie lub brunch.

Chai charakteryzuje się typowymi przyprawami: cynamonem, imbirem, goździkami itp. Można je spożywać także rano, jako przekąskę lub przerywnik w ciągu dnia.

Jaki jest charakterystyczny smak zwykłej czarnej herbaty liściastej?

Ogólnie rzecz biorąc, aby odróżnić ją od innych herbat, mówi się, że herbata czarna ma intensywny, bogaty smak i słodowy posmak. Oznacza to, że ma on smak podobny do słodu (skiełkowanego zboża), który może dawać nuty świeżego chleba i karmelu. Czarna herbata ma również pełny smak, który lubią miłośnicy głębokiego smaku.

Jaka jest różnica między smakiem liści herbaty czarnej i zielonej?

W obu przypadkach liście herbaty zbiera się w tym samym czasie i suszy, ale metoda jest inna. Herbata czarna jest pozostawiana na wolnym powietrzu przez dłuższy czas, aby uległa naturalnemu utlenieniu. Wystawienie na działanie tlenu spowoduje sczernienie liści herbaty. Utlenianie wpływa na kolor liści, kolor naparu i smak. Herbata czarna jest na ogół mniej gorzka niż zielona, która jest świeższa i bardziej roślinna. Biała herbata jest jeszcze mniej utleniona i jest najlżejsza. Ma miękką i aksamitną konsystencję, jest mniej mocna niż inne herbaty.

Co jeść z czarną herbatą?

Podczas śniadania, “English breakfast” jest idealnym dodatkiem do kanapek z dżemem. Podczas obiadu czarna herbata Yunnan będzie dobrze pasować do mięs, takich jak cielęcina, kurczak, pierś kaczki lub foie gras. Następnie nadchodzi czas na herbatę – czarną herbatę (Earl Grey, Darjeeling, Ceylon) z kawałkiem ciasta. Zgodnie z tradycją brytyjską podaje się podpłomyki (scones). Mogą to być również tosty, muffiny, crumpets (małe naleśniki) lub inne ciasta, takie jak Battenberg cake (z ciasta biszkoptowego i marcepanu) lub shortbread (kruche ciasto pokryte czekoladą i karmelem).

Czy można wpłynąć na smak czarnej herbaty?

Całkowicie! W zależności od ilości wody, herbaty i czasu trwania parzenia można dowolnie zmieniać intensywność smaku czarnej herbaty. Następnie, w zależności od upodobań, można dodać cukier, miód, mleko, plasterek cytryny, napar z imbiru… Czarną herbatę można również pić jako herbatę mrożoną, schłodzoną w dużej karafce z kostkami lodu. Można dodać owoce sezonowe: owoce cytrusowe, brzoskwinie, morele, czerwone owoce… To od Ciebie zależy, jaki przepis wymyślisz!

Na koniec zdecydowanie zalecamy wybór organicznej czarnej herbaty, aby w pełni wykorzystać aromat jej liści. Oznaczenie ekologiczne gwarantuje, że produkt jest wysokiej jakości, nie zawiera pestycydów i jest wytwarzany z poszanowaniem środowiska naturalnego.