Dlaczego mamy zadowalać się zwykłą herbatą, gdy możemy dodać do niej odrobinę cytrusowego owocu? Oprócz przyjemnego smaku (owocowego i lekko kwaskowego) cytryna ma wiele korzyści. Herbata zielona czy czarna… opowiemy ci wszystko o herbacie z cytryną i jej korzyściach. Skąd pochodzi herbata z cytryną? Trudno określić, kiedy herbata i cytryna spotkały się po raz pierwszy! Podczas gdy herbata pochodzi z Azji, cytryna naturalnie występuje w basenie Morza Śródziemnego. Cytryna pojawiała się przede wszystkim podczas przygotowania herbaty mrożonej, podobnie jak mięta czy owoce, które dodawały dodatkowego smaku. Jednak wielu miłośników gorącej herbaty lubi również wrzucić plasterek cytryny do imbryczka lub parzącej się herbaty w filiżance. Czy to dobry pomysł, aby dodawać cytrynę do herbaty? “Tak!” – to odpowiedź osób, które doceniają kwaskowy smak cytryny, ponieważ dodaje trochę ożywienia do herbaty, która potrzebuje czegoś więcej.Z drugiej strony, dla innych dodanie cytryny do herbaty to zbrodnia, ponieważ zmienia ona delikatny smak zielonej herbaty, czarnej herbaty i białej herbaty. To zależy od indywidualnych upodobań, każdy powinien spróbować i zdecydować sam! Czy Herbata z cytryną przynosi jakieś korzyści? Cytryna sama w sobie jest wspaniała! Bogata w witaminę C oraz jest znana z właściwości detoksykacyjnych: pomaga w trawieniu i eliminacji toksyn.Herbata zawiera antyoksydanty (katechiny), które mają korzystne działanie wzmacniające układ odpornościowy oraz chronią organizm przed starzeniem się komórek i niektórymi chorobami układu sercowo-naczyniowego. Ale co one razem oferują? Otóż dodanie soku z cytryny (lub soku z limonki) zachowuje dużą część antyoksydantów w herbacie… które w przeciwnym razie zostałyby zniszczone. Zwykle bowiem 80% katechin jest niszczone przez układ trawienny, zanim mogą przejść do krwi. Dodanie soku z cytryny miało zwiększyć ilość cząsteczek antyoksydantów we krwi. Wniosek? Dodatek cytryny w herbacie utrzymuje zdrowe antyoksydanty w naszym organizmie! Jak zrobić domową herbatę z cytryną? Herbatę z cytryną można pić przez cały rok, jest tak samo pyszna na gorąco, jak i mrożona. W zależności od upodobań możesz wybierać między zieloną herbatą z limonką a czarną herbatą z cytryną. Wystarczy przygotować zwykłą herbatę, a następnie dodać łyżkę soku z cytryny do filiżanki. Fani ładnego smaku będą wiedzieli, że warto dodać plasterek cytryny, a miłośnicy słodyczy dodadzą łyżkę miodu, aby złagodzić kwaśność. Masz ochotę na kolejną herbatę cytrynową następnego dnia? Tym razem użyj skórki z cytryny i pozwól jej się zaparzyć. Herbata z cytryną od Kusmi Tea — Propozycje na przyjemne wieczory Miłośnicy cytrusów nie będą w stanie oprzeć się kilku flagowym herbatom Kusmi. Po pierwsze, organiczna zielona herbata imbirowo-cytrynowa Green Ginger Lemon Bio, która łączy w sobie ciepło i wyrazistość imbiru ze świeżością i spontanicznością cytryny. Następnie pojawia się organiczna herbata Detox Bio, tonizująca mieszanka zielonej herbaty, maté i cytryny. Następnie organiczna Earl Grey Intense, czarna herbata zmieszana z mocą olejku eterycznego z bergamotki i intensywnymi nutami skórki cytryny. I wreszcie organiczna herbata Anastasia Bio, czarna herbata Earl Grey z bergamotką i odrobiną cytryny i kwiatu pomarańczy. Od czego chcesz zacząć?