Znaleźliśmy idealne rozwiązanie, aby stawić czoła zimie z komfortem i spokojem: Domowe Chai Latte. Temperatura zaczyna spadać, a resztki letniej opalenizny znikają. Pozostały tylko zdjęcia ze słonecznych wakacji… ale może jest coś jeszcze, co pomoże Ci uciec przed zimnem! Gotowy na przygodę? Podzielimy się z Tobą przepisem na pyszne Chai Latte, opowiemy o pochodzeniu Chai i jego właściwościach, a także podpowiemy, z jaką czarną herbatą przyrządzić napój. Mamy nadzieję, że Cię przekonamy i wkrótce tak jak my uzależnisz się od zniewalającego Chai Latte! Jak przygotować domowe Chai Latte? Przede wszystkim warto wiedzieć, że nie ma konkretnego przepisu na Chai Latte. Każdy może dostosować go do swoich upodobań. Tradycyjne Chai Latte jest bardzo słodkie, a czasami bardzo, (bardzo!) słodkie. Aby poprawić smak niektórych przypraw, można dodać trochę cukru, więc jeśli lubisz mieszanki przyprawowe, baw się dobrze. Składniki: -2 łyżki ulubionej mieszanki przypraw. Tchaï of the Tiger, Kashmir Tchai Bio lub Prince Vladimir Bio -1L wody -1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy -100 ml mleka -1 szczypta cynamonu lub innej ulubionej przyprawy Krok 1: Zaparzenie przyprawionej herbaty Po wybraniu przyprawionej czarnej herbaty Kusmi Tea, zagotuj wodę i napełnij jedną trzecią kubka. Zaparzaj mieszankę ok. 3-4 minuty, aby wydobyć pełnię aromatów czarnej herbaty! Krok 2: Podgrzewanie i spienianie mleka Mleko wlej do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu tak, aby się nie przypaliło. Gdy zacznie parować, wyłącz ogrzewanie. Do uzyskania kremowej pianki możesz wykorzystać spieniacz do mleka. Jeśli jesteś fanem słodkich napojów, do gotującego się mleka dodaj cukru, miodu lub innego słodzika. Krok 3: Nalewanie mleka Powoli wlewaj mleko do kubka zawierającego herbatę, aż będzie prawie pełny. Sztuka polega na tym, aby wlewać mleko przechylając rondelek bez wylewania pianki! Po dodaniu mleka możesz wylać pozostałą piankę na wierzch mieszanki. Krok 4: Dopraw swoje Chai Latte Puść wodze fantazji i udekoruj swoje latte. Szczypta kurkumy, posypka czekoladowa, a nawet laska cynamonu włożona do kubka. Dla jeszcze większej przyjemności możesz dodać odrobinę miodu. Historia “Chai” Słowo „Chai” to inne słowo oznaczające „herbatę” w języku hindi. Chai była pierwotnie herbatą uprawianą w Indiach, gdzie początkowo była spożywana jako środek leczniczy ze względu na właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. W regionach Indii istnieje niezliczona ilość różnych przepisów na jej przyrządzanie. Czym więc jest Chai Latte? Chai jest trochę jak kuzyn cappuccino. Po prostu zastąp kawę przyprawioną czarną herbatą, a czekoladę w proszku cynamonem i masz pyszne Chai Latte! Jest pyszna, wypełnia pomieszczenie zapachem cynamonu, a jej smaki delikatnie łączą się na podniebieniu z przyprawami takimi jak pieprz, imbir czy kardamon w czarnej herbacie… Nie trzeba dodawać, że to uwielbiamy! Chai Latte to najlepszy gorący napój w Indiach, znany ze swoich rozgrzewających właściwości. Ludzie na całym świecie lubią chai latte, które podbija serca swoim smakiem i łatwością w przygotowaniu. Obecnie Chai wykorzystuje się do stworzenia wielu nowoczesnych wersji. Dziś Chai latte można pić z kieliszkiem espresso, mrożonym lub nawet w koktajlach takich jak Chai Latte Martini. Pozytywne właściwości Chai Herbata Chai była pierwotnie spożywana jako środek leczniczy, dzięki właściwościom przeciwutleniającym i przeciwzapalnym. Jest również doskonałym wyborem zimą, ponieważ może pomóc wzmocnić nasz układ odpornościowy. Co więcej, dzięki cynamonowi i imbirowi, herbata Chai może pomóc w trawieniu. Cynamon pomaga złagodzić bóle brzucha, nudności i wymioty, a goździki i czarny pieprz stymulują proces trawienia. Herbata Chai na deser po obiedzie to zatem doskonały pomysł! Którą herbatę przyprawową wybrać do Chai Latte? Prince Vladimir Bio – Uwodzicielska herbata Prince Vladimir z pikantnymi nutami grejpfruta, skórek pomarańczy i limonki na bazie Earl Grey! Kashmir Tchai Bio – Historia epickiego spotkania organicznej czarnej herbaty z ognistą mieszanką cynamonu, kardamonu, imbiru, anyżu, goździków, liścia laurowego i eukaliptusa. Tchaï of the Tiger Bio – Ta czarna herbata czerpie całą swoją moc dzięki połączeniu przypraw organicznych: imbiru, kardamonu, cynamonu, czarnego i różowego pieprzu oraz cykorii. Sweet Love Bio – Czarna herbata z różowym pieprzem, kardamonem, cynamonem, anyżem, goździkami, korzeniem lukrecji oraz guaraną Domowe Chai Latte może stać się Twoim ulubionym przepisem na jesienne popołudnia. Sprawdź jak łatwo je przygotować i odkryj zniewalający smak i aromat, który roznosi się w całym domu!