W przypadku fali upałów tak naprawdę mamy w zwyczaju sięgać po zimne napoje, nawet te mrożone, aby ugasić pragnienie. Jednak gorące napoje mogą być bardziej korzystne, niż mogłoby się wydawać.

Korzyści płynące z picia gorących napojów latem

Pijąc gorące napoje w cieple dni, wysyłamy do naszego ciała strategiczny sygnał. Dostrzegając to nowe źródło ciepła, organizm będzie chciał się uregulować, aby temperatura ciała zbytnio nie wzrosła. Aby to osiągnąć, będzie produkował więcej potu. To zjawisko pocenia uczestniczy w termoregulacji: uwalniając ciepło w skórze, temperatura ciała spada. Rezultat: gorący napój pośrednio daje „efekt chłodzenia”.

I odwrotnie, bardzo zimny napój wysyła do mózgu odwrotną wiadomość. Myśląc, że ciało jest zagrożone wychłodzeniem, blokuje pocenie się, aby utrzymać ciepło zmagazynowane przez ciało. Czasami można nawet ponieść wydatek energetyczny na wytworzenie ciepła i zrekompensowanie różnicy między mrożonym napojem a temperaturą ciała (37°C). Zmniejsza to natychmiastowe zainteresowanie (dla organizmu) bardzo zimnymi napojami. 

Granice gorących napojów latem

Jak wyjaśniono powyżej, gorące napoje powodują, że organizm wytwarza pot. Problem polega na tym, że kiedy się pocisz, stajesz się bardziej odwodniony. Jeśli pijesz na gorąco, będziesz musiał myśleć o częstszym piciu. Zwłaszcza, że ​​herbata jest napojem moczopędnym, który stymuluje pracę nerek.

Jaki jest więc najlepszy kompromis dla ciała latem? Najlepiej pić letnie napoje o temperaturze pokojowej lub napoje zimne, ale nie lodowate. Im napój jest bliższy temperaturze ciała, tym mniej wysiłku musimy włożyć w regulację temperatury wewnętrznej.

Jakie herbaty najlepiej pić na gorąco latem?

Dlaczego warto pić herbatę

W zasadzie wszystkie herbaty latem można pić na gorąco, ale niektóre bardziej pasują do letniej atmosfery. Tak jest w przypadku herbaty marokańskiej, tradycyjnej zielonej herbaty miętowej, spożywanej tam latem i zimą. Tradycyjnie podaje się ją w czajniczkach ze stali nierdzewnej lub srebra z długimi wylewkami i dopasowanymi tacami. Jest nasycona naturalną zieloną herbatą (chińska herbata „Gunpowder”), a także bukietem mięty, przed dosłodzeniem na długo przed degustacją. Wystarczy aby wylądować w Maroku już po pierwszym łyku!

Inne propozycje herbat letnich: organiczna White Bellini, której aromat brzoskwini i moreli przypomina stragany na targu, organiczna Tropical White, która dzięki mango i owocom pasji przenosi nas w słoneczne tropiki. Albo egzotyczny Blue Detox, mieszanka zielonej herbaty i mate, aromatyzowana ananasem.

Jakie infuzje pić na zimno latem?

Dlaczego warto pić herbatę

Oprócz tego, że są organiczne, wszystkie infuzje Kusmi i herbaty ziołowe zostały zaprojektowane tak, aby były tak smaczne spożywane na gorąco, jak w wersji mrożonej. Szybko wykonujemy prezentacje, zaczynając od rodziny Aqua, w skład której wchodzą AquaExotica (infuzja z hibiskusa z mango), AquaFrutti (infuzja z hibiskusa goji), AquaSummer (infuzja z hibiskusa, brzoskwini, moreli) czy AquaRosa (infuzja z czerwonych owoców hibiskusa).

Chcesz więcej? Spróbuj naszego Be Cool bio (infuzja z werbeny),  Feel Zen (rooibos z melisą jabłkową),  Sweet Break (czerwone owoce, biszkopt), Only Spices (koper włoski, lukrecja, anyż),  Happy Mind (infuzja ziołowa o smaku jabłka) lub Lovely Night (lipa miodowa rooibos). W Kusmi Tea uwielbiamy rozpieszczać dużym wyborem!